blog_vakantie_landscape

Inpakken in 3 stappen

Het is bijna zomervakantie! En als je weggaat, betekent dat ook: tijd om in te pakken. Wat neem je mee en wat laat je thuis? In dit blog beschrijf ik hoe ik het aanpak met het 3-stappen-plan. Misschien heb je er wat aan. Enne… tips zijn natuurlijk altijd welkom. 

1 – Bedenk hoe je vakantie er ongeveer uitziet

Hoe lang ga je weg, waar ga je heen? Wat is het klimaat? Hoe zien je dagen er op vakantie uit (strand, bergen, steden?)? Hoe wil je je op vakantie voelen en hoe wil je er uit zien? (uitermate verzorgd, lekker chill & relaxed,  of juist praktisch?) en natuurlijk: hoe lang blijf je weg? Vakantie vind ik een van de leukste periodes van het jaar, en daarom wil ik ook dat ik kleren mee heb waar ik me goed in voel. Onze vakantie is een combinatie van kamperen en hotels. Op de camping worden dingen vaak eerder stoffig dan in een hotel. Daar houd ik bij het inpakken rekening mee, maar het belangrijkste is dat ik me goed voel in de kleren die ik kies. Want ook op de camping wil ik er wel leuk uitzien. 

2 – Alle spullen verzamelen 

Begin op tijd met verzamelen. Zelf doe ik het een paar dagen voor vertrek, zodat ik eventueel nog iets kan aanschaffen of wassen. Heel veel eerder past niet bij mij en geeft mij een gevoel van onrust. Doe het dus zoals bij je past. Leg alles op 1 plek bij elkaar, dan voorkom je dat je tijdens het inpakken en verzamelen blijft zoeken of dingen dubbel of helemaal niet meeneemt.

Start met het pakken van je kleding. Als je een beeld hebt gevormd van hoe je wilt dat je je op vakantie voelt, kan je makkelijker kiezen. Zelf probeer ik altijd kleding te kiezen die ik goed kan combineren en vaker aankan: een zwart jurkje is met slippers prima voor een dagje de stad in en met hakken erbij perfect voor een avond uit. Om ruimte te besparen, neem ik bijvoorbeeld maar 1 setje hardloopkleding mee. Na het rennen even in de wastafel en daarna in de zon en klaar voor de volgende hardloopsessie. Ik kan me altijd verliezen in schoenen – als het aan mij ligt neem ik wel 10 paar mee. Toch kan ik als ik in mijn hoofd houd wat we gaan doen met vakantie en wat nu echt belangrijk is, de ‘schade’ beperken tot vijf paar. 

Pak vervolgens cosmetica en andere verzorgingsproducten in. Kies voor spullen waar jij echt blij van wordt. Koop bijvoorbeeld een douchegel met een zomerse geur, om je vakantiegevoel te versterken. En wees praktisch: een bodylotion kan ook goed fungeren als after sun. En zijn er producten die je met reisgenoten kunt delen, bijvoorbeeld shampoo? Dat scheelt weer bagage! Houd ook hier goed in gedachten wat jouw beeld is van de vakantie. Daarmee kan je beter kiezen wat je mee moet en wilt nemen. Denk ook aan medicijnen die je nodig kunt hebben. In veel landen kan je alles krijgen, maar een basis is handig.

Voor boeken en tijdschriften raad ik aan de tijd te nemen. Lees van een boek de eerste pagina’s om te beoordelen of het boek echt iets voor je is. Dat scheelt sjouwen op vakantie. Ieder jaar probeer ik een roman dat speelt in het land of de stad van bestemming. Qua papieren neem ik alleen mee wat echt moet – en ik zorg dat ik dat digitaal (google drive) beschikbaar heb. Echt belangrijke zaken geef ik ook in kopie aan thuisblijvers, je weet immers nooit wanneer je een kopie van de paspoort of verzekeringspapieren nodig blijkt te hebben. 

Omdat wij kamperen, moet er ook een hoop extra spullen mee: matjes, stoeltjes, servies en ga maar door. Die heb ik allemaal bij elkaar liggen, dus een snelle check is voldoende. Ook hier geldt: less = more. Liever een keer extra afwassen dan kratten met servies meesjouwen. En omdat ik het belangrijk vind dat onze kampeerplek er gezellig uitziet, zorg ik voor voldoende lampjes en kaarsen (less = more geldt dan even niet :-)). 

Essentieel voor elke reis is natuurlijk waspoeder, opladers, pen en papier, kaartspel, een EHBO-tasje en je zonnebril. De rest van de spullen hangen af van het soort reis en wat jij belangrijk vindt op vakantie.

Spullen met emotionele waarde probeer ik thuis te laten. Omdat ik het erg jammer zou vinden als ik die op vakantie kwijt raak. Daarom laat ik mijn trouwring (met pijn in mijn hart) thuis, al zorg ik wel dat ik een vervangende ring draag.

3 – Inpakken maar!

Afhankelijk van het soort reis, kies je voor een tas of koffer. Wij zijn dol op de duffel bag van North Face. Een praktische tas, die je ook op je rug kunt dragen. Maar nog belangrijker dan het soort tas, zijn de binnenzakjes of tas-organizers, ideaal om te zorgen dat je tas de hele vakantie overzichtelijk blijft. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Ik gebruik voor ondergoed, sokken, hemdjes en andere kleine spullen de opbergtasjes van Xenos. Verder zorg ik voor zakjes voor schoenen en natuurijk een vuile waszak. Een toilettas die je kunt ophangen is  – zeker als je slaapt op de camping of in een hostel – een must: je hoeft hem dan niet op de grond of de natte wastafel te zetten.

Fijne vakantie!

En bedenk: als je iets vergeten bent: je kunt overal wassen, je kunt misschien iets lenen of op zoek naar een winkel. Hoe leuk is het wel niet om in een Italiaans dorpje op zoek te gaan naar een paar sokken of een jurkje? Misschien kom je wel thuis met een mooie vondst.

Reacties zijn gesloten.